PACC 2017 met PI4SHB

Het weekend van 11 en 12 februari was PACC contestweekend. Vorig jaar hebben we met PI4SHB meegedaan vanuit Den Dungen en een aantal mensen was ook dit jaar weer enthousiast. Het QTH van vorig jaar was deze keer niet beschikbaar. Waar nu? Bij de BRAC zijn we sinds jaar en dag gewend dat we een velddag setup opbouwen, ergens
bij een stal of bij een wielerbaan of, zoals vorig jaar dus, bij Eric PA2EON in de achtertuin. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je ook de antennes vaststellen, dus dat is altijd nog even lastig. Sjoerd PA0SHY kreeg opeens het lumineuze idee om eens een balletje op te gooien bij Herberg de Schutskuil in Oirschot. Hij had daar al diverse malen gedineerd en wist derhalve dat achter het restaurant een achttal blokhutten staan die verhuurd worden. Waarom niet kijken of we daar iets kunnen organiseren? Een gesprekje met de uitbaatster van het restaurant leverde al meteen mogelijkheden. Alleen de vraag: waar de antennes op te zetten? Tussen de huisjes was geen optie, maar we mochten in de diepe achtertuin van de moeder van de uitbaatster onze mast en draadantennes opstellen. Ruimte zat!

Volgende punt was de militaire mast, voor de 3 bandsbeam, die inmiddels in Boxtel lag opgeslagen en dus vervoerd moest worden naar Oirschot. Daar stond Frans, PE1RQW, weer paraat; hij wilde net als vorig jaar de mast wel vervoeren. Zo gezegd, zo gedaan: een week voor de contest lag de mast klaar op het veld! Ondertussen natuurlijk zoveel mogelijk leden aangeschreven met de vraag wie er wilde mee contesten. Daar kwam een mooi groepje uit voort, dus we konden verder met de voorbereidingen.

Antennes:

Voor de hoge banden gebruikten we tot nu toe een Hygain TH3-MK4. De ruim 25 jaar oude beam die al diverse malen gerepareerd was bleek vorig jaar dermate moeilijk af te stemmen voor zowel CW als SSB, dat we deze dit jaar niet meer hebben geplaatst. In plaats daarvan hebben we een 3BMOX van EAntenna.es gebruikt, een fullsize antenne zonder traps en met een zgn. Moxon element voor 20m. Voor 40 meter werd door Mark PA5MW een deltaloop aangeleverd.

Verder had Rens het idee voor een zgn. vlinderdipool voor 80m. Twee aparte dipolen voor SSB en CW ivm met het lengteverschil. Hij had daarvoor ook een zgn. balun gemaakt.  In tegenstelling tot vorig jaar, had een aantal deelnemers aangegeven ‘s-nachts door te willen gaan. Hiertoe werd een dipool voor 160m opgehangen, De contest was toen al volop bezig. Ook weer een homemade exemplaar, die zich al tijdens een aantal velddagcontests had bewezen.
Antennepark opbouwen
PACC 2017 AntennesVrijdagochtend zijn we begonnen met het ter plaatse brengen van de eerste benodigdheden, inz. antennes. Rens en ik  hebben de 3BMOX gemonteerd en zodra Sjoerd PA0SHY gearriveerd was zijn we met zijn drieën begonnen de mast te plaatsen. Met in totaal 7 stalen tuien, vier onder en drie boven, was de mast in enkele uren opgericht en kon worden uitgelierd tot zo’n    De moxon in het midden en daar achter? 15 meter hoogte. Na het opwarmen binnen – het was een koude dag op het veld! – is verder gegaan met het plaatsen van de deltaloop voor 40m.

Rond 15:00 uur werd Sjoerd afgelost door Hendrik en zijn we begonnen met het 80m experiment. Allereerst moesten de steunpalen (bijna 8,5 m   lang) in elkaar worden gezet. Hierna kon de vlinderdipool makkelijk opgehesen worden. Het afstemmen bleek toch lastiger uit te pakken als gedacht.  Er bleek 1 dipool dominant te zijn waardoor de verwachte 2 dips in de SWR-curve niet optrad. Door de frequenties van de dipolen verder uit elkaar te leggen bleek er toch bandbreedte te winnen te zijn. Hiervoor is de rest van de middag tot aan de schemer gebruikt. De SWR-curve was toen ongeveer zoals gewenst; vanwege het invallen van de duisternis besloten we de 80m dipolen de volgende dag verder te finetunen als er tijd over was. Tot slot van de dag genoten van de kookkunsten van de Schutskuil (gestoomde forel!) en voldaan weer naar huis gegaan.

De opstelling binnen
De volgende dag weer op tijd naar Oirschot gereden, wederom met volgepakte auto’s, met de hele shack inrichting. Er werd een K3 setup opgebouwd, vergelijkbaar met die van vorig jaar. Een K3 transceiver met dubbel VFO, een KAT500 antennetuner en een KPA500 eindtrap. En ook weer de P3, de panoramaontvanger om de signalen visueel te maken. Voor CW stond er een Bencher seinsleutel en voor SSB kon gebruik worden gemaakt van een David Clark headset. PTT middels een footswitch (model PA5RWE) Dit keer hadden we een kleiner bureau, dus moest alles wat compacter worden opgebouwd. Er werden 3 pc’s op een apart tafeltje neergezet: een pc voor de eerste operator en één voor een tweede operator (om te kunnen souffleren en zelf het cluster e.d. te kunnen bekijken). De derde pc was de zgn. ‘master’, om het netwerk(je) te besturen. Hendrik had weer zijn Behringer PRO-8 HA8000 headphonehub meegebracht, zodat met meer headsets kon worden meegeluisterd.

Werken
Tijdens het plaatsen van de laatste antennes is Sjoerd alvast begonnen met het luisteren en werken van stations op de hoge banden. Ik heb de contest voor PI4SHB geopend op 20m in SSB. Er was voldoende te werken, maar echte pileups waren er nog niet. Johan PD1ARM loste mij af. Daarna zijn ook Yuri PE2SBA en Karin PA1KBN achter de set gaan zitten. Waar Johan en ik al wat contest ervaring hadden bleken Karin en Yuri nog wat te moeten wennen. Karin was zo enthousiast dat ze besloot om na het feestje in Uden waar ze ‘s-avonds was uitgenodigd, weer terug te komen naar Oirschot! Hendrik PA3GYK was ‘s-nachts actief in SSB, o.a. op 80m. De nacht werd met name door Willy PA3DRL gevuld met CW op de lage banden. Hendrik, Rens en Yuri luisterden mee. Tussendoor heeft Hendrik met de door hem meegebracht tosti-ijzer ons voorzien van heerlijke worstenbroodjes! Natuurlijk heeft hij eerst even gekeken of de stoppenkast dat aankon. De heren gingen door met zenden tot het krieken van de dag en Sjoerd het weer overnam van Willy.

PACC 2017 jongsteJohan en ik hebben in de loop van de ochtend weer SSB gedaan en Karin heeft het staartje van de contest gedaan, in aanwezigheid van haar man Clemen PD1CBK en hun zoon Tijs van 12 die nog geen machtiging heeft, maar wel al enige zendervaring heeft opgedaan tijdens de JOTA.
Hoe zo geen nieuwe aanwas? Een mooie ervaring om Karin te zien groeien in het operaten! En weer mooi voor mij om met een andere dame achter de zender te zitten, in onze club, die toch met name uit OM’s bestaat… En OM’s die ook ontzettend veel enthousiasme lieten zien, geweldig!

De jongste bezoeker werd meegebracht door Yuri: de kleine Casper  van 2,5 jaar die ook in zijn nopjes was en zijn ogen uitkeek!

Opmerkelijk
Leuke QSO’s waren die met een aantal jonge Servische amateurs, waarvan later bleek dat één (Nadja) net haar machtiging had. Ze had na de contest een emailtje gestuurd met de vraag om onze QSL-kaart, die ik haar natuurlijk snel heb toegestuurd! Verder was er in de ‘CW-nacht’ een moeilijk QSO, dat slechts met veel geduld en volharding kon worden gemaakt. Als dank kregen we hiervoor een cluster spot met de opmerking ‘thanks for your patience’. Er waren ook bijzondere oplevingen in de condities, zo bleek uit latere analyse mbv het Reverse Beacon Network, waarbij ons station even heel luid doorkwam. In zo’n opleving is met onze dipool op slechts 8 meter hoogte om 23:13 (UTC) op 160m KF3B gewerkt.

We hebben genoten van onze contestblokhut met als extra luxe twee slaapkamertjes heeft met elk twee bedden. Zo kon er toch van de nodige nachtrust worden genoten. Sommigen verkozen hun eigen bed en zijn naar huis gegaan. We kregen beide dagen nog bezoek., zowel van bekenden als van nieuwelingen. Wat leuk dat jullie kwamen kijken en meeleven!
PACC 2017 druk in actieHet afbouwen van het station kon heel vlot worden gedaan, dankzij de extra mensen die op dat moment aanwezig waren. Mijn speciale dank gaat uit naar Karin, Clemen en Tijs en hun auto waardoor al onze spullen in één keer naar Esch konden worden vervoerd. Na de contest heeft Frans de militaire mast weer ‘naar huis’ gebracht, bij Eric PA2ELS.

De YL`s druk in actie.


Uiteindelijk resultaat voor PI4SHB:

1168 QSO’s waarvan 231 Multipliers in de volle 24 uur. Op 20m. zijn de meeste QSO’s gemaakt en op 10m. helaas geen één.

PACC 2917 hoeveeelheid verbindingen

We willen eenieder heel hartelijk danken voor weer een zeer geslaagd contestweekend!! Volgend jaar weer?

73,   Claudia –- PD5AX

Geplaatst in Uncategorized